Keurmerk

In november 2010 is een start gemaakt met het behalen van het keurmerk natuurlijk tuinieren. Het nationaal keurmerk natuurlijk tuinieren is een project van de AVVN in samenwerking met de vereniging voor veldbiologie KNNV, de Kleine Aarde en de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN.

Het keurmerkteam van de AVVN bezocht op 9 november 2010 ons park. De thematuinen en de inrichting van de algemene delen van ons park zijn aan hun kritische blik onderworpen. We kregen vragen zoals “waarom zijn àlle hagen aangeplant met liguster” of “waarom zijn de bedrijfstuinen zo eenzijdig ingericht”. Veel lof was er voor de composttuin en de andere thematuinen. We zijn al goed begonnen met het vormgeven aan een natuurlijk tuinpark! Het keurmerkteam schreef een advies met punten ter verbetering. Met dit advies gaan we de komende twee jaar mee aan de slag. Denk aan boeiende borders en stinzenplanten tot natuurspeeltuin en ringslangbroeihoop.

Roos Broersen van de AVVN is onze vaste begeleider en heeft op 8 januari 2011 een informatiemiddag gegeven over Natuurlijk Tuinieren. Meewerken met de natuur, dat is voor haar natuurlijk tuinieren. Verdiep je in de natuurlijke omstandigheden van je tuin en kies planten die passen bij de grond en omgeving. Natuurlijk tuinieren is iets anders dan “niets doen”. Als je niets doet, dan wil de tuin bos worden. Natuurlijk tuinieren is gebruik maken van de omstandigheden en rekening houden met de concurrentiefactoren: de sterkste wint. Gebruik in de tuin geen kunstmest en gif. Stimuleer het bodemleven en verrijk de grond met natuurlijke meststoffen zoals compost en koemest. Bescherm gevoelige planten en stimuleer natuurlijke vijanden. Heb je last van luis, probeer dan lieveheersbeestjes te lokken of maak je tuin egelvriendelijk als je last hebt van slakken.

Meer informatie over Natuurlijk Tuinieren