Vogels

In ons park zijn veel vogels te zien. Wilt u ook genieten van vogels in uw tuin? Houd dan bij de inrichting van u tuin rekening met ze. Daarmee doet u uzelf én de vogels een plezier.

De ideale tuin

De ideale vogeltuin is een tuin waar gevarieerd voedsel te vinden is en vogels zich veilig voelen. Vogels stellen stellen eigenlijk weinig eisen. Ze willen wat te eten en een veilige plek om te rusten. Maar vogels verschillen veel van elkaar. Sommige vogels zijn behoorlijk brutaal en zijn overal waar iets te eten is. Andere zijn schuw. Die zult u pas zien als u een tijdje rustig blijft zitten. En ook hun behoefte aan voedsel is verschillend. De éne vogel eet insecten, de andere zaden en bessen en er zijn ook vogels die eigenlijk alles eten.

Belang vogeltuin

Als u bij het inrichten van uw tuin rekening met ze houdt, vinden de vogels vanzelf een plekje in uw tuin. Kies daarom voor heg in plaats van in plaats van een schutting. En laat bij opruimen ook eens wat tuinafval en bladeren liggen. Uw tuinvogels zullen dan genoeg voedsel vinden en zich kunnen verschuilen.

Broedplaatsen voor vogels

De meeste vogels in uw tuin maken zelf een nest, bijvoorbeeld in de haag. Zij broeden niet in nestkastjes. Voor vogels zoals de Heggemus, Winterkoning, Zanglijster, Roodborst, Vink en Merel moeten dichte stuiken of hagen zijn. Door regelmatig de hagen op dezelfde plaats te snoeien, worden de hagen niet hoog, maar wel heel dicht. Dichte hagen zijn moeilijk toegankelijk voor vijanden van de broedvogels, zoals katten, sperwers, kraaien en eksters.
Goede schuilplanten zijn dichte hagen van Liguster, Taxus of Haagbeuk. Klimplanten zoals Klimop. En dichte doornige struiken zoals Meidoorn en Sleedoorn.

U kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in ons Vogelbosje en daar ideeën opdoen.

Meer informatie