Wandelen door Park Groenewoud

Als u de fiets of auto heeft geparkeerd bij de voortuin van ons verenigingsgebouw, ziet u achter het gebouw meteen de vele, opvallende knotwilgen. De wilgen op het hele complex staan duidelijk op één lijn. In het verleden stonden deze wilgen langs de slootjes op de akkers. De oude hoogstam perenbomen stonden oorspronkelijk op het boerenerf. Omdat dit gebied vroeger allemaal akkerland was, is het nog erg vruchtbaar. Alles groeit hier zo gezegd als kool. De perfecte locatie voor een volkstuinencomplex met 156 tuinen.

Het volkstuinencomplex is vrij toegangelijk voor wandelaars. Langs de openbare paden van het complex zijn sierkersen geplant. Het leuke van een wandeling op het terrein van een tuinvereniging is dat er altijd wel iemand is om een praatje mee te maken. Als wandelaar is het niet toegestaan om de tuinen zonder toestemming te betreden. Deze tuinen worden door rode hekken zichtbaar afgeschermd van het openbare wandelgedeelte.

De tuinleden van ATV De Hoge Weide hebben op Park Groenewoud vier thematuinen ontwikkeld. Deze tuinen hebben elk hun eigen, specifieke kenmerken en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de natuur en duurzaamheid.

De composttuin verwerkt alle takken en het groenafval van het park. Het natuurlijke afval blijft zo op het complex en wordt omgezet tot voedselrijke compost. Behalve het composteren van groenafval wordt op Park Groenewoud ook de uitwisseling van stekjes en andere materialen tussen leden gestimuleerd. Kortom, op allerlei manieren wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor het verwerken van groen- en tuinafval.

De voedselbanktuin wordt door een werkgroep speciaal bebouwd voor de Pluspunten van de Tussenvoorziening in Utrecht. In het hoogseizoen gaan er flink wat kratten met aardappels, kolen, courgettes en appels via de voedselbanken naar gezinnen in Utrecht die moeten rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens. Ook de tuinleden zelf bleken het afgelopen jaar gulle gevers!

In het vogelbosje zetten tuinleden zich in voor voedsel en nestgelegenheid voor de meer dan 30 soorten die op ons complex zijn gesignaleerd. Behalve de vrolijke puttertjes en groenlingen kunt u hier ook de groene specht of de ransuil spotten!

Centraal op ons complex ligt de vlindertuin. Een oase van voedsel voor rupsen en vlinders en een rustoord voor de bezoeker. Hier staan de waardplanten voor rupsen en een veel nectarrijke bloemen waar vlinders van kunnen snoepen. De vlinderwerkgroep heeft inmiddels 15 soorten gesignaleerd en spannen zich in om nog meer soorten naar Papendorp te halen.

De vlindertuin en het vogelbosje zijn dagelijks open voor bezoekers.

Plattegrond ATV de Hogeweide

Download grote versie