Nieuwspaars vierkantje april

Op zondag 26 april van 14:00 uur tot 16:00 uur organiseert de werkgroep natuurlijk tuinieren & beheer een voorjaarsmarkt voor stekjes, planten, zaaigoed, gereedschap, boeken en alles wat je maar kunt bedenken dat met natuurlijk tuinieren te maken heeft. Heb je stekken over, teveel voorgezaaid, genoeg van die ene struik, een boek over, een stuk gereedschap in de verkoop, een heerlijk recept of wil je andere zaken delen met je medetuinders? Kom naar de voorjaarsmarkt!

En de markt is niet het enige dat op het programma staat

Kom kijken, leren en helpen met het voorzaaien van nieuwe bermplanten. Omdat we liever geen cultuurplanten willen gebruiken maar kiezen voor natuurlijk tuinieren neemt Pieter Wagenborg (tuin 43-44) een selectie zaad mee van bermplanten. Dit zaad wordt tijdens de voorjaarsmarkt gezaaid. We willen dit doen door middel van kleine workshops. Heb je nog een kweekbak over, of een lege kwarkdoos met transparante deksel, neem ze mee naar de markt en help mee aan het verrijken van de bermen op het park.

Ella Huisman (tuin 87) is aanwezig om u van alles uit te leggen en te vertellen over natuurlijk tuinieren. En Margot Heere staat garant voor een heerlijke kop koffie of thee.

Heeft u nog ideeën voor de voorjaarmarkt? Neem gerust contact op via natuurlijktuinieren@atvdehogeweide.nl

paars vierkantje maart

Ledenvergadering gehouden op 21 maart

Op zaterdag 21 maart was de jaarlijkse ledenvergadering. Deze werd door ongeveer 25 leden man bezocht. Onder het genot van koffie of thee werd en het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar met elkaar besproken. Het verslag van de vergadering komt zo spoedig mogelijk op de website.

De onderwerpen die ter tafel kwamen waren onder andere lief en leed van het afgelopen jaar. De wisselingen in het bestuur, de herverdeling van de taken, de plannen voor het parkgebied, de grond en niet onbelangrijk ‘het slijk der aarde’, oftewel de centen. Al met al staat de vereniging er netjes voor met een stabiel aantal leden en een nette financiële positie. De belangrijkste bespreekpunten waren: veiligheid (diefstal uit de tuinen en inbraak in de huisjes), algemeen werk, natte grond, gebrek aan een kolonie van uilen en een teveel aan woelmuizen.

Het bestuur heeft na de ALV afscheid genomen van Peter, Mauritz en Giorgio als bestuursleden. We bedanken hen voor hun inzet en prettige samenwerking!

Door dit afscheid bestaat het bestuur thans uit vier leden. De werkzaamheden van drie bestuursleden zijn gewijzigd. Klik hier om te zien wie wat doet.

Workshop Help ik heb een Tuin

Op 7 maart 2015 werd er voor het eerst de workshop met de titel ‘Help ik heb een tuin’ gegeven bij De Hogeweide. De workshop werd gegeven door Ella Huisman die ons helemaal enthousiast maakte voor ‘Natuurlijk Tuinieren’ waar onze vereniging maar liefst drie van de vier te verkrijgen lieveheersbeestjes heeft behaald. De Hogeweide maakt zich sterk voor deze vorm van tuinieren omdat deze namelijk heel goed is voor je grond, het milieu, je agenda en je rug. In plaats van zelf noest te spitten en wieden, laat je de natuur het werk doen met maximaal hergebruik van organisch materiaal. Doordat je de bodem bedekt met platen karton, waarop je ruim organisch materiaal strooit, krijgt onkruid krijgt geen kans om te groeien, terwijl het bodemleven intact blijft. Uiteindelijk vergaat het karton, en blijft er onkruidvrije vruchtbare grond over.

Er kwamen zo’n tien tuinders en een kleine tuinierster naar de workshop om te leren hoe we dit Natuurlijk Tuinieren moeten aanpakken.

Je kunt te allen tijde beginnen met Natuurlijke Tuinieren, maar als beginnende tuinder wil je natuurlijk meteen aan de slag in je tuin met spitten, wieden, zaaien en oogsten om al in het eerste tuinjaar opbrengst uit je tuin te halen. Tegen de herfst zal het beginnersenthousiasme waarschijnlijk al een beetje geluwd zijn, en dat is een prachtige gelegenheid om te beginnen met ‘Natuurlijk Tuinieren’. Dan kan je volgend jaar lekker achterover hangen in je tuinstoel en denken: ‘Fijn ik heb een tuin’.

Korte mededelingen

  • De ledenlijst staat niet meer op de website. In de toiletgang van het verenigingsgebouw hangt een namenlijst met tuinnummers. Heb je een telefoonnummer of emailadres van iemand nodig? Stuur een email naar secretariaat@atvdehogeweide.nl. Alleen in overleg met het betreffende tuinlid worden gegevens doorgegeven.
  • Op de parkeerplaats ligt nieuwe champost. Vergeet niet het verschuldigde bedrag over te maken op de rekening van de vereniging.
  • Begin april worden op ons park nieuwe bomen geplant.
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Tuinkalender

Velt, vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren heeft een handige tuinkalender [pdf-bestand] ontwikkelt. Per week en zelfs per dag geeft de kalender aan wanneer je radijsjes en sla kan zaaien of de pruimenboom kunt snoeien.