Zoogdieren

Volgens de principes van natuurlijk tuinieren bestrijden we plagen en ongedierte met hun natuurlijke vijand. Om bijvoorbeeld slakken te bestijden, kunt u egels, vogels en padden lokken, de natuurlijke van slakken. Ook uw tuin aantrekkelijk maken voor dieren? Wij vertellen hier hoe u dat aanpakt.

Ook een paddenpoel in de tuin?

Met een vijver of paddenpoel creëer je in de tuin een plek voor insecten en dieren. Allerlei kleine waterbeestjes zoals bootsmannetjes, schrijvertjes en waterslakjes, kikkers en padden komen op het water af. Maar ook grotere insecten zoals libellen. Onder het wateroppervlak leggen zij hun eitjes. En zelfs een egel kan er komen drinken. Leg een een glooiende oever aan, dan kunnen dieren makkelijk bij het water komen. Waterdieren hebben in een vijver van 1 meter of dieper de voldoende overlevingskansen. Een paddenpoel vergt minder onderhoud dan een vijver met vissen. Zorg in vijver vooral voldoende zuurstofplanten. Die planten zijn nodig voor een goed milieu en helder water. Niet meer zoveel ruimte in de tuin? Een ton of kuip met water voor een mooie waterlelie of een minimoerasje met blauw bloeiend snoekkruid kan ook. En waterdrinkschalen voor vogels passen in iedere tuin.

terug  terug naar boven

Zelf een vleermuiskast maken

Een vleermuiskast maak je gemakkelijk zelf. Uit een plank ongeschaafd hout van 200 x 25 x 2 cm maak je ééén kast. Een goede vleermuiskast biedt een donkere en tochtvrije ruimte en is ruw want dan hebben vleermuizen goed houdvast. De inkruipsleet is aan de ondekant bereikbaar en is maximaal 2 cm breed. De breedte van de kast mag variëren. Met uitzondering van de onderkant bevestig je alle onderdelen met houtlijm en spijkers aan elkaar. Maak de onderkant met vier schroeven vast, zodat je de kast voor schoonmaakbeurten kan openen. Beits de kast donkerbruin of zwart en gebruik geen houtconserveringsmiddelen die insecten en/of schimmelwerende middelen bevatten. Bevestig de kast op een hoogte van 2,5 meter aan een boom en zorg voor een vrije aan- en wegvliegmogelijkheid.

Benodigdheden

Ongeschaafde plank van 200 x 25 x 2 cm
Houtlijm
Spijkers
Vier schroeven
Donkere beits
Ophanglat
Boom

Bron: Handboek Natuurlijk Tuinieren AVVN